Napady

Bažant obecný: stanoviště, strava, velikost a hmotnost — RUVIKI

Bažant obecný [1] , popř Kavkazský bažant [1] (lat. Phasianus colchicus) je druh ptáka z podčeledi Phasianinae z čeledi Phasianidae. Asijský druh, částečně se vyskytující v Evropě. Také představen do jiných částí světa.

Patří mezi domestikované ptáky a je běžným předmětem lovu.

Je to národní pták Gruzie, jehož úcta je spojena se starověkou kolchidskou říší.

Původ jména [upravit | upravit kód]

Jméno ptáka, zafixované v ruštině a mnoha dalších jazycích, pochází z města Phasis [2]. Ve starověku to bylo nejvýchodnější město v Pontu, na jižním břehu řeky Phasis (starořecky Φασις), nebo Phasis (Rioni) [3]. Založili ho obyvatelé Milétu pro obchodní účely jako opevněné skladiště a kolonie [2]. V binomickém vědeckém názvu, latinské druhové označení colchicus odkazuje na oblast Colchis, kde se nacházelo město Phasis a odkud podle legendy Argonauti přivezli bažanty do Řecka. Na místě starověké Phasis je moderní město Poti [2].

Obecná charakteristika [upravit | upravit kód]

Délka těla do 85 cm, hmotnost do 1,7-2,0 kg. Samci jsou větší než samice.

Na hlavě bažanta obecného zůstává na rozdíl od jiných rodů bažantů neopeřený pouze kroužek kolem očí. Velmi dlouhý, klínovitý ocas – vyrobený z 18 per, zužujících se ke konci. Vrchol krátkých, zaoblených křídel tvoří čtvrté a páté letky. Samci mají na nohou ostruhy a lesklé peří.

Samci jsou pestře zbarvení, zbarvení je značně variabilní. U severních forem (poddruhů) jsou hlava a krk samce zlatozelené s černofialovým nádechem níže. Zlatooranžová pírka hřbetu s černými okraji postupně přecházejí v měděně červená, fialově zabarvená pírka horního ocasu. Ocasní pera jsou žlutohnědá s měděně fialovými okraji. Holý kroužek kolem očí je červený. Samička je matně hnědá, šedopísková, s černohnědými skvrnami a čárkami.

Distribuce [upravit | upravit kód]

Bažant obecný je rozšířen z Turecka do Přímořského teritoria a Korejského poloostrova, včetně Ciscaucasia a delty Volhy, střední a střední Asie (Afghánistán, Mongolsko) a většiny Číny a na jihovýchodě do severního Vietnamu.

Nominativní poddruh Phasianus colchicus colchicus („Bažant semirechensky“) žije na Kavkaze, místy ve velkém počtu, aklimatizovaný a polodomestikovaný v celé západní a jižní Evropě. Za jeho domovinu jsou považována zalesněná a rákosím porostlá údolí řek severního Kavkazu a Zakavkazska.

Kromě nominativních poddruhů se na území bývalého SSSR vyskytují další poddruhy, např. Phasianus colchicus persicus (poblíž jihovýchodního pobřeží Kaspického moře), Phasianus colchicus principalis (v Aralsko-kaspické nížině), Phasianus colchicus chrysomelas (tamtéž) a další.

severokavkazský bažant (Phasianus colchicus septentrionalis) je zařazen do „Seznamu objektů živočišného světa, které vyžadují zvláštní pozornost svému stavu v přirozeném prostředí“ [4].

Bažant se místy aklimatizuje i v oblastech se stabilní sněhovou pokrývkou, v zimě shání potravu z chovů hospodářských zvířat.

Životní styl[editovat | upravit kód]

Bažant obecný žije v lesích s podrostem nebo v křovinách. Žije převážně u vod, v houštinách podél říčních údolí a břehů jezer, v hustých lesních houštinách bohatých na popínavé a trnité křoviny a přerušované malými lesními mýtinami nebo v křovinách podél okrajů polí. Když se lekne, zřídka šplhá na stromy, raději se schovává na zemi v trávě a křoví.

Přečtěte si více
Rodokmen pro prase - Časopis Agrotechnika a technologie - Agroinvestor

Jeho hlavní potravou jsou semena, drobné ovoce, bobule (na Kavkaze rakytník a ostružina) a výhonky. Požírá také obiloviny, hmyz, měkkýše a červy.

Egg Phasianus colchicus

Reprodukce [upravit | upravit kód]

Zajímavostí je, že ve volné přírodě žije bažant obecný v monogamii a v polodomestikovaném stavu v polygamii.

Hnízda si staví na zemi. Plná snůška, kterou bažant obecný začíná brzy na jaře, se skládá z velmi významného počtu (až 20, obvykle 8-18) hnědých, jednobarevných vajec. Inkubace trvá 22-28 dní. Pouze samice inkubuje a vede kuřata; samci se neúčastní chovu kuřat.

Klasifikace [upravit | upravit kód]

Samice a samec bažanta kroužkového (běžný poddruh – Phasianus colchicus torquatus) se zesvětleným opeřením

Phasianus colchicus v Parku říjnové revoluce v Rostově na Donu

Mezinárodní unie ornitologů (2022) uznává 30 poddruhů bažanta obecného [5]:

  • P.c. septentrionalis T. Lorenz, 1889 – Severní Kavkaz (jižní Rusko)
  • P.c. colchicus Linnaeus, 1758 – Zakavkazsko (Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán)
  • P.c. talischensis T. Lorenz, 1889 – jihovýchodní Zakavkazsko (Ázerbájdžán a severo-střední Írán)
  • P.c. persicus Severtzov, 1875 – jihovýchodní Turkmenistán a severovýchodní Írán
  • P.c. principalis PL Sclater, 1885 – jihovýchodní Turkmenistán a severozápadní Afghánistán
  • P.c. chrysomelas Severtzov, 1875 – severní Turkmenistán a západní Uzbekistán
  • P.c. zarudnyi Buturlin, 1904 – východní Turkmenistán
  • P.c. bianchii Buturlin, 1904 – jihovýchodní Uzbekistán, jihozápadní Tádžikistán a severovýchodní Afghánistán
  • P.c. zerafschanicus Tarnovski, 1893 – jižní Uzbekistán
  • P.c. turcestanicus T. Lorenz, 1896 – jižní Kazachstán
  • P.c. mongolicus JF Brandt, 1844 – jihovýchodní Kazachstán a severní Kyrgyzstán
  • P.c. shawii DG Elliot, 1870 – západní Čína
  • P.c. tarimensis Pleske, 1889 – z Tarimské pánve do Lop Nor (západní Čína)
  • P.c. vlangalii Przewalski, 1876 – proláklina Tsaidam (západ-střední Čína)
  • P.c. strauchi Przewalski, 1876 – severovýchodní Qinghai (střední Čína)
  • P.c. sohokhotensis Buturlin, 1908 – východní Gansu (střední Čína)
  • P.c. satscheuensis Pleske, 1892 – západní Gansu (sever-střední Čína)
  • P.c. hagenbecki Rothschild, 1901 – západní Mongolsko
  • P.c. edzinensis Sushkin, 1926 – jih-střední Mongolsko
  • P.c. alashanicus Alphéraky & Bianchi, 1908 – autonomní oblast Ningxia Hui (sever-střední Čína)
  • P.c. kiangsuensis Buturlin, 1904 – severovýchodní Čína
  • P.c. karpowi Buturlin, 1904 – ze severovýchodní Číny na Korejský poloostrov
  • P.c. pallasi Rothschild, 1903 – jihovýchodní Sibiř, severovýchodní Čína a severovýchodní Korea
  • P.c. suehschanensis Bianchi, 1906 – severozápadní Sichuan a jižní Gansu (západ-střední Čína)
  • P.c. elegans DG Elliot, 1870 – západní Sichuan až severozápad Yunnan (západ-střední Čína), severovýchodní Myanmar a východní Tibet
  • P.c. decollatus Swinhoe, 1870 – střední Čína
  • P.c. rothschildi La Touche, 1922 – jihovýchodní Yunnan (jižní střední Čína) a severozápadní Vietnam
  • P.c. takatsukasae Delacour, 1927 – jihozápadní Guangdong (jižní Čína) a severovýchodní Vietnam
  • P.c. torquatus Gmelin, 1789 – východní Čína
  • P.c. formosanus DG Elliot, 1870 – Tchaj-wan
Přečtěte si více
Filodendron CORDATUM nebo Filodendron Cordatum

Dříve byly jednotlivé poddruhy bažanta obecného považovány za samostatné druhy, např. jen ve střední a východní Asii bylo identifikováno až 12 druhů;

Lidé a bažant obecný [editovat | upravit kód]

Bažant obecný je národním ptákem Gruzie. Gruzínské národní jídlo čakhokhbili (gruzínsky ხოხობი (khokhobi) – bažant) se původně připravovalo z kousků filé tohoto ptáčka, které bylo později nahrazeno kuřecím řízkem. Vznik pokrmu je způsoben starověkým gruzínským kultem úcty k bažantovi, rozšířenému v Kolchide, který ztělesňoval život a štěstí a jehož maso dodávalo člověku vitalitu a bylo schopno ho obdařit nesmrtelností. Ve starověké Gruzii byl bažant dlouhou dobu zakázaným loveckým zvířetem pod ochranou vyšších sil. Podle legendy byl bažant hlavním darem starověké gruzínské bohyně lesa Dali, která ho darovala svým vyvoleným na znamení věčné lásky a oddanosti.

Bažant je cenná lovecká trofej [6] a domestikovaný pták, který je chován na loveckých, farmářských a vedlejších pozemcích, ale i na speciálních zvěřinových a bažantích farmách [7].

Často se však používá v zajetí a pro zemědělské účely. lov bažanta – hybridní forma, která vznikla v Evropě za účasti zakavkazského, semirechenského a čínského poddruhu bažanta obecného.

Kromě Asie byl zavlečen lidmi v Evropě, Severní Americe a Austrálii (asi 50 zemí) [8]. Ekologické charakteristiky vysazených bažantích populací byly zkoumány v několika studiích [9][8][10][11].

    Bažant obecný na poštovních známkách

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button