Vzácné druhy Červené knihy Primorského kraje: labuť velká – věrnost a milost.

Pokud jde o vzácné druhy zvířat uvedené v Červené knize, vybaví se nám obraz půvabného leoparda nebo statečného tygra. Ale stále je v prostředí mnoho krásných obyvatel, které potřebují ochranu státu. Například ušlechtilé labutě. Jednou z odrůd labutí je vzácná labuť velká. Tento půvabný pták se stane hrdinou sloupce „Červená kniha Primorského území“ na webu PrimaMedia.
Zajímavost: Labutě zpěvné mají vysoké vokály v létě i v zimě. Mají hluboký, rezonující tón. Síla a výška jejich hlasu se liší v závislosti na sociálním kontextu, od hlasitých, vytrvalých tónů během agresivních setkání a vítězných volání až po jemnější „kontaktní“ zvuky mezi spárovanými ptáky a rodinami.
V Primorye je vzácné vidět takového jedince. Mohou tudy procházet, ale z různých důvodů se zdrží. V roce 2014 se dvojice křiklounů usadila v zátoce, kde sídlí oddíl lodí Pacifické flotily. Ptáci se lidí vůbec nebáli a pamlsky rádi přijímali, není známo, možná kvůli tehdejšímu poměrně teplému klimatu. Pokud znáte pár faktů, pak je identifikace zpěváka velmi jednoduchá. Má čistě bílé peří a plovací černé tlapky. Polovina zobáku je oranžově žlutá (u základny) a špička je černá. Tyto znaky zobáku se u jednotlivých jedinců liší. Žluté znaky se klínovitě rozprostírají od základny k nosním dírkám.
Labuť velká je labuť velká, s průměrnou délkou 1,4 – 1,65 metru. Samec je vždy o něco větší než samice. V průměru 1,65 metru a váží asi 10,8 kg, přičemž samice obvykle váží 8,1 kg. Jejich rozpětí křídel je 2,1 – 2,8 metru.
Labutě zpěvné se živí především vodními rostlinami, ale jedí také obilí, trávy a zemědělské produkty, jako je pšenice, brambory a mrkev – zejména v zimě, kdy nejsou dostupné jiné zdroje potravy.
Mladé a nedospělé labutě se živí vodním životem, protože jejich potřeba bílkovin je mnohem vyšší než u dospělých. Jak dozrávají, jejich potravní preference se mění na rostlinnou, která zahrnuje vodní vegetaci a kořeny. Tyto labutě se také mohou živit ve vodách hlubokých až 1,2 metru vytrháváním rostlin a ořezáváním listů a stonků rostlin rostoucích pod vodou.
Období hnízdění labutí obvykle nastává od dubna do července. Hnízdí v oblastech, kde lze získat velké množství potravy, v mělké a neznečištěné vodě. Čistota jejich stanoviště je pro ně velmi důležitá. Hnízdiště se často nacházejí na mírně vyvýšených plochách obklopených vodou, jako jsou staré bobří domy, přehrady nebo kupy, na rostoucí vegetaci, která buď plave, nebo je ukotvena na dně vody, na malých ostrovech.
Hnízdo je v podstatě jako velká miska bez střechy. Vnitřek hnízda je pokryt prachovým peřím, peřím a měkkou rostlinnou hmotou, která se nachází v jeho okolí. Hnízda mohou dosahovat průměru 1 až 3,5 metru a často jsou obklopena příkopem o délce 6 až 9 metrů. Tento příkop je naplněn vodou, aby bylo pro dravé savce obtížnější dostat se do hnízda.
Labutě zpěvné se rozmnožují ve sladkovodních močálech, rybnících, jezerech a podél pomalých řek. Většina labutí najde své partnery před dosažením 2 let, obvykle v zimním období. Ačkoli někteří mohou poprvé zahnízdit ve dvou letech, většina začíná až ve věku 3 až 7 let.

Labuť zpěvná. Foto: tisková agentura PrimaMedia
Zajímavost: Páry labutí zpěvných se obvykle spojí na celý život a zůstávají spolu po celý rok, včetně společného stěhování v stěhovavých populacích. Bylo však pozorováno, že někteří z nich během života mění partnery, zejména po nevydařeném vztahu, a někteří, kteří své partnery ztratí, se znovu nevdají. Tyto labutě jsou jedním z nejvěrnějších plemen. Jsou to úžasná zvířata a páří se jednou za život a jejich mláďata s nimi zůstávají celou zimu.
Pokud se samec spáří s jinou mladší samicí, obvykle se k němu nastěhuje na jeho území. Pokud se spáří se starší samicí, půjde k ní. Pokud samice ztratí partnera, obvykle se rychle páří a vybere si mladšího samce.
Během inkubační doby samice opouští hnízdo pouze na krátkou dobu, aby se nakrmila okolní vegetací, vykoupala se nebo se vyčistila. Před opuštěním hnízda však vejce zakryje hnízdním materiálem, aby je skryla. Samec také zůstane poblíž, aby chránil hnízdo.
Lidé dokážou být k těmto ptákům velmi krutí. Často, když podlehnou zvířecím instinktům, způsobí jim nenapravitelné škody. Mezi takové činnosti patří ničení hnízd a pytláctví. Není to tak dávno, co kvůli takovému lidskému chování skončil jeden pár na rehabilitaci v přímořském Safari parku ve Shkotovu. Muž byl zastřelen, ale starostliví lidé vzali oběť a jeho vyvolenou do parku. Tam úspěšně nabrali sílu a brzy opustili zálohu. Labutě zpěvné jsou přísně chránění ptáci a jejich lov je zakázán.
Materiál byl zpracován v rámci projektu tiskové agentury PrimaMedia „Clean Land“. Jeho cílem je rozvíjet šetrný přístup k přírodě, životnímu prostředí a ekologii, chránit lesy, vodu a další přírodní zdroje Ruské federace, zapojit co nejvíce obyvatel Primorye do ekologických aktivit a rozvíjet ekologické povědomí.