Brhlík lesní – malý kolega datel – moskevské parky – skvělé místo na procházku a další.
Nacházíte se zde: Domů
žíjící bytosti
ptactvo
kavka
Главное меню
O projektu
Náš kanál
Přihlašovací formulář
Brhlík je malý „kolega“ datla
Brhlík je jedinečný pták, protože se jako jediný ze všech stromolezců dokáže pohybovat hlavou dolů po svislém kmeni stromu. Tento malý opeřenec s krátkým ocasem je zbarven do jemné popelové barvy. Horní část těla má namodralý odstín a břicho je světlejší. Chcete-li vidět brhlíka, neměli byste být líní a jít hlouběji do jakéhokoli vysokého, hustého lesoparku, který se nachází na okraji Moskvy. Když jste tohoto ptáka poznali podle jeho charakteristické písně „twut-twut-twut“, měli byste ho okamžitě hledat očima, protože je tady, poblíž a nikam neodletí, protože nepatří k „plachým deseti“.
Biotop brhlíka pokrývá lesní pásmo od západní Evropy až po Dálný východ s výjimkou dalekého severu a na jihu je omezeno na tropy. Tito ptáci se cítí stejně dobře v listnatých i jehličnatých lesích, které se rozprostírají v rovinatém i horském terénu.
Základ jídelníčku brhlíků tvoří drobní bezobratlí živočichové, které dovedně nacházejí na povrchu stromů nebo vytahují z prasklin a zpod kůry. Kromě toho sbírají semena mnoha lesních rostlin a těch, které padají ze šišek jehličnatých stromů. Milují především piniové oříšky.
V zimě brhlíci častěji než v létě získávají potravu ohryzem měkké kůry. Po celý rok, a zejména s nastupujícím podzimem, si brhlíci dělají jednotlivé zásoby na zimu, schovávají jednotlivá semena a ořechy, ukládají malé skrýše do štěrbin kmene a do štěrbin kůry, maskují je kousky téže kůry nebo trsem lišejníku.
Ptáci tráví zimu ve svém rodném lese. V tomto období navštěvují okolní města a vesnice, takže je lze považovat za zimní hosty moskevských parků. A návštěvníci, kteří jdou v zimě do parku nebo na náměstí, by si s sebou neměli zapomenout vzít vydatnou lahůdku jak pro jeho stálé obyvatele, tak pro ty dočasné, kteří neustále hledají něco k snědku.
Brhlíci ochotně přilétají ke krmítkům, kde díky své nepotlačitelné energii zaujímají dominantní postavení. Když se dosyta najedli, neodletí, ale vezmou si další semena, aby je schovali poblíž a vrátili se pro další porci, zatímco odhánějí hýly a sýkorky, které se jim točí pod nohama. Ale tito opeření „hlídači“ jsou docela společenští a pohodáři. Brhlíkové jsou navíc velmi důvěřiví, takže není těžké je ochočit jak v lese, tak u parkových krmelců. Po pár „sezeních“ komunikace vám vezmou dýňová a slunečnicová semínka přímo z rukou.
Přestože brhlík svou „aktivitou“ připomíná datla (vyklívá škůdce i zpod kůry stromů), tento drobný ptáček si dutinu nestaví. Pohotově se však zabydluje v obydlích vytvořených a následně opuštěných datly. Podestýlka pro ptáky se vyrábí ze šupin odebraných z tlusté a volné vrstvy borové kůry, kterou odtrhávají z horní části kmenů borovic. Tento typ podestýlky je výborným tepelným izolantem a paraziti se v něm objevují jen zřídka. V listnatých lesích se používá suché listí. Pokud průměr vletového otvoru přesáhne 35 mm, brhlík jej zúží potažením hlínou.
V borové „peřince“ s příjemnou vůní pryskyřice je zahrabáno 6-9 bílých vajec s hnědými skvrnami. Za inkubaci vajíček je zodpovědná samice a samec ji v tomto období pravidelně krmí. Po 14-18 dnech se narodí mláďata. Rodiče krmí své potomky, které rostou mnohem pomaleji než mláďata jiných pěvců, 22–25 dní. Během 18hodinového „pracovního dne“ přinesou dospělí ptáci potravu svým kuřatům až 380krát. Zároveň nezapomínají na úklid hnízda, vynášení exkrementů mláďat (cca 50-60x denně). V polovině června se objevují mláďata, která rodiče krmí mimo rodnou kotlinu. Po nějaké době se mláďata rozpadnou.
Slavný akrobat
Svižně skáče mezi stromy,
Plazí se „zepředu dozadu“ –
Vytáhne zpod kůry larvu.
Je to spořivý majitel.
A lidí se nebojí!
Vzal jsi s sebou nějaká semínka?
Tak dejte tomuto ptáčkovi pamlsek!
V moskevských parcích žije mnoho dalších obyvatel, jejich fotografie a popisy najdete v sekci Zvířata.

Čas se nezastaví, už je rok 2021. Náš web „Jsem odborník na místní historii“ také nestojí. Silvestrovské svátky a prodloužené víkendy nejsou důvodem k nečinnosti ležet na gauči. V tuto dobu se můžete v klidu procházet lesem, prospívajícím svému zdraví i duši, a blíže nahlédnout do jeho života a jeho obyvatel. Jedním z takových lesních obyvatel je mrštný, aktivní, asertivní, někdy i trochu drzý u krmítek brhlík, o kterém nám nyní bude vyprávět na našem webu již známý lovec fotografií a autor článků o ptácích Ozerského regionu. Taťána Lvovna Gvozdeva. Přečtěte si článek a obdivujte fotky! (Správa stránek).

Brhlík lesní. Dnes se seznámíme s úžasným lesoparkovým ptákem, hlučným milovníkem prolézání kmene stromu a visícího hlavou dolů na větvi – brhlíku.
Určitě jste při procházce lesem, parky a zahradami viděli malého ptáčka s šedomodrým peřím navrchu a bílým prsem.


Jedná se o brhlíka obecného (Sitta europaea) – malého, aktivního ptáka z řádu Passeriformes, čeledi brhlíkovitých, kterého lze často spatřit u ptačího krmítka společně se sýkorkami. A přestože brhlík patří do řádu Passeriformes, od nenápadných vrabců se výrazně liší jak svým jasným zbarvením, tak neobvyklými způsoby.


Brhlík lesní je stromolezec. Brhlík nemá mezi ptáky obdoby, pokud jde o plazení po stromech. Je vidět, jak jde podél kmene stromu jakýmkoli směrem. Kromě toho se pohybuje velmi rychle, snadno sestupuje po kmeni a vůbec se nestydí svou polohou dolů.

V němčině zní ptačí jméno jako „datel“. Ale proč „datel“, ptáte se? Tento aktivní opeřenec svou hlavou připomíná malého datla a tělem, zbarvením, pohyblivostí a zvědavostí hbitou sýkorku. Právě pro tuto podobnost se mu říká datel.

Ale Rusové přišli s několika milejšími definicemi tohoto ptáka: vlk, kočí. Proč Yamshchik? Existují dvě verze: první je kvůli hlasu (nebo spíše kvůli neobvyklému pískání). Při hledání potravy pták často krátce hvízdá „tyu-tyu-tyu“ a někdy „tzit“ nebo protáhlejší „tzi-it“, kvůli čemuž se jim kdysi říkalo „kočí“. Druhý je kvůli charakteru. Pták má živý a temperamentní charakter, připomínající chování kočích (kočí na kočích).
Nejčastěji se mu však láskyplně říká brhlík kvůli jeho neobvyklému způsobu pohybu (slovo brhlík pochází ze slovesa „plazit se“, „plazit se“): pták se doslova „plazí“ po kmeni stromu, prozkoumává jej při hledání potravy a pečlivě prozkoumává každou trhlinu a štěrbinu v kůře. Brhlíci jsou dobře známí svou schopností běhat hlavou dolů po svislých plochách a mohou viset hlavou dolů na tenkých větvích.
Brhlík takové „akrobatické kousky“ předvádí díky svým krátkým nohám s ostrými zahnutými drápy, které brhlíka spolehlivě udrží v té nejneočekávanější poloze. Přitom se jako datel nespoléhá na ocas a břichem se stromu nedotýká.
Jak vypadá brhlík?
Ačkoli tato roztomilá načechraná hrudka není zbarvena jasným opeřením exotických ptáků, zdrženlivá duhovka jejího zbarvení má velmi ušlechtilé odstíny: měkké šedé tělo s modrým nádechem, sněhově bílé břicho, nahnědlé pruhy po stranách, elegantní rovný černý ocas a stejný černý pruh na hlavě, procházející očima až k uším („maska“).



V závislosti na stanovišti se však barva spodní části těla může lišit. Například na Kavkaze, v některých asijských zemích a západní Evropě můžete najít liánku s načervenalým břichem a bílým krkem a bradou. Ale horní část zůstává vždy šedá s namodralým odstínem různé intenzity a pírko je husté a nadýchané.

Nohy jsou jedinečnou částí těla brhlíka. Právě tato anatomická stavba tlapek z něj dělá bezkonkurenčního stromolezce. Ptačí prsty jsou velmi dlouhé a na koncích jsou ostré, přilnavé drápy. S jejich pomocí se pták může snadno držet na svislé větvi. Vzdálenost mezi středními prsty a zadním prstem je téměř stejná jako celková délka těla.

Mezi brhlíky nejsou prakticky žádné rozdíly ve věku. Dospělce lze od mláděte odlišit pouze přítomností hnědého peří na spodní části těla.
Brhlík je také známý svým hlasem, dokáže vydávat mnoho různých zvuků. Navíc má toto roztomilé stvoření nečekaně hlasitý hlas. Proslul především svou píšťalkou, která zní jako chlapecká píšťalka. Brhlík lesní používá tuto píšťalku k označení svého prostoru.

Zpěv liány je velmi příjemný, melodický a zvučný, nedráždí v uchu ani nedráždí, mnoha lidem se opravdu líbí. Hledání potravy doprovázejí krátké hvizdy „tyu-tyu“, někdy přecházející v „tzit“, „tsiit“. A když je brhlík vzrušený a pustí se do milostných hrátek, jeho zvonivý hlas vydává „t’och“, „t’teg“, opakuje to mnohokrát, jen někdy s krátkými přestávkami. Ale liána dosahuje svého vrcholu s příchodem období rozmnožování. To se děje na konci zimy a trvá téměř celé jaro. Během tohoto období téměř nikdy neustávají lákavé trylky „tyuy-tyuy“, prováděné na různých frekvencích.
Kde žije brhlík?
Creeper je velmi rozšířený pták po celém světě. Stejně běžný je i na mrazivé Sibiři a horké severní Africe. Vyskytuje se v evropských zemích a středním Rusku a na typu vegetace nezáleží. Mohou to být listnaté, jehličnaté nebo smíšené lesy.

Chlupaté stvoření se snadno snese s lidmi, v parcích nebo zahradách a stejně snadno přežije v divoké tajze. Pro pohodlný život je pro ptáka důležité, aby měl dostatek dřevnaté vegetace, zejména starých a vysokých stromů, v jejichž kůře se nachází jejich hlavní potrava.

Vlk nemá rád změny bydliště. Pokud ho nic netrápí, pak žije celý život na jednom území. Když ho okolnosti donutí migrovat, raději to udělá na krátké vzdálenosti, obvykle se připojí k hejnu sýkorek.
Vlk má takové rysy, jako je zvědavost, aktivita, pohyblivost, odvaha. Aktivní šedomodré hrudky prostě nevydrží sedět. Jejich život je jeden nepřetržitý pohyb. Jako přirozeně zvídavý pták může vlk vletět do otevřeného okna, pokud se rozhodne, že je tam něco chutného nebo zajímavého. Srdíčko je tak nebojácné, že pták sedne člověku i na dlaň, když ho něčím ošetří.

Velmi statečně hájí své hnízdo a rodinu. Brhlík bude také vytrvale chránit svou kořist. Pokud ho chytíte se zrnkem v zobáku, žádná síla ho nerozdělí s potravou. Když ho pevně drží, řidič se vrhne na svobodu spolu s kořistí, aniž by otevřel zobák.


Tito chlupatí tvorové trochu létají, ale spíše skáčou po kmenech a větvích, pečlivě studují každou trhlinu v kůře stromu a hledají spící larvu nebo malé semínko.
Jak a co jí
Brhlíci jsou zimující ptáci. To znamená, že otázka jídla během chladného období je pro ptáka důležitá. Tento pták však velmi zřídka hladuje. A to vše díky tomu, že je liána velmi šetrná a pracovitá, což ji odlišuje od mnoha jiných ptáků. Začíná se připravovat na zimní sezónu dlouho před prvními mrazíky.

Manželské páry celý podzim neúnavně schovávají různé potraviny (semínka, bobule, ořechy) do úkrytů. Tyto úkryty se v podstatě nacházejí na stromě, ve kterém ptáci žijí: praskliny, prohlubně a možná i v malých „skladech“ v dutině ptáků samotných. Shánění a skladování potravin končí až v prosinci.

Brhlík si pečlivě hlídá své zásoby, nemá rád cizí lidi a své území si chrání. Stává se ale také, že šikovní sousedé, a nejen ptáci, ale i drobní hlodavci (myši, veverky) se dokážou pokochat sousedskými „poklady“. Toto maření zpravidla příliš neovlivňuje kvalitu života liány. Pokud je skladovací plocha dostatečně velká, může hmotnost zásob dosáhnout 1,5 kg! A to je jen na jednom místě. A pták jich má docela dost.
Způsob, jakým brhlíci získávají potravu, je připodobňuje datlům, pikám, stromolezcům a dudkům. Všichni tito ptáci hledají hmyz pod kůrou stromů a v jejích štěrbinách, jejich zobák je uzpůsoben k sekání, ale pouze brhlíci nepoužívají ocas jako oporu. Ptáci se svými silnými drápy drží stromů. Někdy brhlíci při hledání potravy sestupují na zem, kde zkoumají půdu a lesní odpadky.



Pozorování brhlíků ve volné přírodě ukázala, že s radostí konzumují motýly i pavouky, a pokud se naskytne příležitost, dokážou vyprázdnit klobouk slunečnice. Ptačí jídelníček zahrnuje jakoukoliv drobnou potravu rostlinného i živočišného původu: žaludy, semena, ořechy, javorové „vrtulníky“, bobule, pakomáry, larvy, červy a podobně. Brhlík nepohrdne místy „veřejného krmení“, ochotně přilétá až k zahradním krmelcům. Ale nerad bojuje o potravu, raději se poddá vytrvalým sýkorkám nebo drzým vrabcům.
A pokud se ptákovi podaří dostat se ke krmítku bez konkurence, naplní svůj dlouhý zobák zrny jako lusk s hráškem, odletí, schová „bohatství“ a vrátí se pro novou porci.
Hnízdění a rozmnožování ptáků
Brhlík obecný je monogamní pták. Pár brhlíků vytváří rodinu na celý život.
Tito ptáci začínají hledat partnera na konci zimy a v březnu aktivně hledají místo, kde by si vytvořili útulné rodinné hnízdo.
Brhlík se obvykle usadí ve výšce 3-4 metrů, ne však nižší než dva metry. Vlastní hnízda si prakticky nestaví, a to je poněkud zvláštní, protože brhlík je pilný a šikovný stavitel. Popínavka neumí klovat do stromů, a tak obsadí starou prohlubeň datla nebo si najde přirozenou prostornou štěrbinu v kmeni. Tím, že brhlík obsadí cizí prohlubeň, zařídí si to po svém. Často je vidět vchod do prohlubně utěsněné hlínou, takže zbyla jen malá díra. To je dílo brhlíka. Záměrně dělá vchod do svého domova tak úzký, že dovnitř nemůže vstoupit nikdo cizí. Někdy, když brhlík šel do velké míry, pokryje kůru kolem svého domova hlínou.
Pokud se brhlík náhodou usadí v holubníku, pták pečlivě utěsní všechny škvíry – inu, není zvyklý žít v nerekonstruovaném bytě.
Kromě toho žena obvykle dělá stavební práce. Dno prohlubně pečlivě vystýlá měkkými kousky kůry, méně často listím. Podestýlka se vyrábí v silné vrstvě, aby se v ní snesená vejce prakticky utopila.
Kočí provádějí pokládku dvakrát: Koncem dubna se objeví první snůška a v květnu druhá. Jedna snůška může obsahovat až 8 bílých vajec s červenohnědými nebo žlutými skvrnami. Samice brhlíků jsou velmi dobré a starostlivé matky. Svá kuřata inkubují výhradně sami, nepřetržitě po dobu 12 až 18 dnů, aniž by na minutu opustili. Jen smrtelné nebezpečí ji může donutit opustit hnízdo. V této době otec brhlík poskytuje potravu své ženě.
Mláďata se rodí v ochmýřeném opeření, bezmocná a jsou krmena oběma rodiči.
Zajímavé je, že zatímco mláďata rostou, jejich rodiče jim nosí jídlo až 350krát denně!
Miminka začínají létat ve věku 18 až 25 dnů.
Jakmile jsou mláďata dostatečně silná a naučí se létat, začnou se s rodiči pohybovat po lese a hledat něco chutného a létat s matkou a otcem až do konce léta.
Na podzim se brhlíci spojují s hejny sýkor a přezimují a krmí se s nimi.
Život v zajetí
Protože popínavé rostliny nejsou nijak zvlášť plaché, lze je celkem snadno ochočit a udržet si je doma. I když ve volné přírodě si tento pták hlídá své území, v zajetí je lepší ho chovat ve společnosti jiných ptáků. A je lepší, když se jedná o prostorný výběh s podmínkami co nejblíže přirozeným: s větvemi, kůrou, kmenem stromu. V těchto případech bude brhlík dokonce schopen produkovat potomky.
V přírodě se neklidní vlci dožívají až 11 let. V zajetí bude toto číslo menší, ale vše závisí na podmínkách. Zvyknout mladé ptáky na klec není těžké, ale pokud pták začne prudce mlátit do mříží, je lepší ho vypustit. Takový svobodomyslný jedinec pravděpodobně v zajetí nepřežije.
Zajímavosti.
1. Cherokee, původní obyvatelé Severní Ameriky, nazvali brhlíka hluchým ptákem, protože se nebál lidské přítomnosti. Legenda praví, že tito lidé žili v šesti osadách, z nichž jedna se nacházela v lese a jmenovala se Bird, protože do ní často létal brhlík a kradl zásoby potravy veverkám a hlodavcům.
- Plinius starší ve své Přírodopise píše, že lidé začali stavět hliněné domy po vzoru vlaštovek a brhlíků skalních.
Taťána Gvozděvová Město ledna 5 2021
PS Jakékoli použití materiálů chráněných autorským právem této publikace třetí stranou je možné pouze se souhlasem autora.
Tags: jezera, fotolov