Odpovedi

Druhy a plemena pávů: bílý, obyčejný, konžský a další

Pávi se svým působivým vějířovitým ocasem jsou právem považováni za nejkrásnější z ptáků. Málokdo ale ví, že patří do řádu Galliformes, čeledi bažantovitých. Poctivě je však třeba říci, že pávi mají stále mnohem blíže ke krůtům než ke slepicím. Také ne každý ví, jaké druhy pávů existují. Jsou zastoupeny dvěma rody: asijským a africkým. Ptáci asijského rodu jsou zastoupeni obecnými a zelenými druhy pávů. Kromě toho existuje mnoho uměle chovaných plemen.

Odrůdy plemen

Obraz páva zná téměř každý z dětství. Tito ptáci mají tendenci být sedaví, a přestože létají docela dobře, stále raději tráví podstatnou část svého času na zemi. Tito ptáci se živí smíšenou potravou, nepohrdnou ani měkkýši, ještěrky a malými hady. Před obdobím páření narůstají samcům dlouhé ocasy. Samec používá svůj ocas k několika účelům:

  • upoutat pozornost žen;
  • zaplašit malé predátory;
  • Tím dává najevo svou převahu nad svými konkurenty.

Po období páření však samci často línají a jsou k nerozeznání od samic. Stojí za zmínku, že asijské druhy pávů jsou polygamní.

Tito ptáci zpravidla žijí v rodině samce a 4-5 samic.

Jednotlivci raději hnízdí v lesním houští a nesnášejí více než 10 vajec. Inkubují je asi měsíc a samotná mláďata mohou následovat své rodiče při hledání potravy jen pár hodin po vylíhnutí.

Afričtí pávi se radikálně liší svým chováním: jejich páry se tvoří pouze jednou a zůstávají až do smrti jednoho z páru.

Hnízda si staví i v jiných podmínkách: na pařezech, rozložitých stromech a dokonce i mezi skalami. Počet vajec ve snůšce není větší než 4, ale častěji 1-2 kusy. Samice inkubuje vejce po dobu 27 až 29 dnů a po celou tuto dobu zůstává samec poblíž a hlídá samici a snůšku. Odchází jen proto, aby se dostal k jídlu.

Stojí za zmínku, že v přirozeném prostředí žijí pouze následující druhy:

  • zelená (jávská, barmská, indočínská);
  • modrý nebo obyčejný indický;
  • Afričan.

Každý z uvedených druhů má své vlastní stanoviště a má několik barevných forem.

Zpravidla v zoologických zahradách, na soukromých pozemcích a výbězích můžete vidět páva indického, který se dobře přizpůsobuje jiným klimatickým podmínkám, dobře přežívá mrazy a je na své majitele docela vázaný.

Pokud budeme pokračovat v tématu druhové diverzity, tak všechna domácí plemena pávů byla získána procesem selekční činnosti.

obyčejný (indický)

Páv indický je nejpočetnějším druhem a nemá žádné poddruhy. Jak název napovídá, jejich domovinou je Indie, ale k vidění jsou i v Nepálu, Pákistánu, Bangladéši a na Srí Lance. U této odrůdy jsou však stále přítomny barevné mutace. To je způsobeno tím, že pták byl dlouhou dobu chován v zajetí a samozřejmě byl podroben umělému výběru.

Ve svém přirozeném prostředí žijí pávi indičtí v džunglích nebo hustých lesích, poblíž vodních ploch. Tito ptáci se však nacházejí také v mnoha horských oblastech (v nadmořské výšce ne více než 2 km).

Přečtěte si více
Péče o hortenzie: výsadba, hnojení, zálivka a přikrytí na zimu

Toto plemeno má neobvykle krásné peří:

  • jejich hlava, krk a hruď jsou modré barvy se zeleným nebo zlatým leskem;
  • hřbet je modrozelený, s ocelovým leskem;
  • ocasní pera jsou nahnědlá, ocasní pera jsou jasně zelená s bronzovým nádechem;
  • Horní ocas je zakončen lopatkami, zdobenými černými očima.

Kromě zvláštností svého opeření se páv indický od ostatních druhů liší narůžovělým zobákem a modrošedou, lehce zemitou barvou nohou.

Muži mají také následující vlastnosti:

  • hmotnost asi 4,5 kg;
  • délka těla s ocasem – 180 cm;
  • Délka horních ocasních per může také dosáhnout 180 cm.

Samička je poněkud menší a skromněji zbarvená. Jeho tělo je asi metr dlouhé, hlava a oblast hrdla po stranách jsou bílé a spodní část krku a horní část hrudníku a zad jsou šedozelené nebo hnědozelené. Zbytek jeho opeření je hnědohnědé, až zemité barvy.

Ale tito ptáci mají také své nevýhody: mají strašně ošklivý pláč a nesnášejí sousedy, takže mohou žít jen sami ve voliéře.

bílý (albín)

Navzdory všeobecnému přesvědčení, že bílý páv je albín, to není pravda.

Vzhled bílého páva je výsledkem genetické mutace běžného indického druhu.

Kromě toho mají tito ptáci modré oči, zatímco všichni albíni mají červené oči kvůli úplné absenci melaninu. Sněhobílí pávi jsou známi již od 18. století a byli objeveni ve volné přírodě. Od té doby jsou úspěšně chováni v zajetí.

Mláďata pávích bílých mají bílo-žlutou barvu a do 2 let věku je téměř nemožné rozeznat samce od samice. Jediným znakem je délka nohou (samci mají delší končetiny). Po pohlavní dospělosti narůstá samci krásná dlouhá ocasní pera. Na koncích ocasních per je spíše slabě patrná nažloutlá kresba očí.

Je třeba zdůraznit, že takový dekorativní páv se objevuje pouze v důsledku křížení čistě bílých jedinců.

konžština (africká)

Africký nebo konžský páv byl dříve považován za příbuzného s rodem asijských ptáků. Postupem času však byly objeveny určité rozdíly, které přispěly k jejich zařazení jako samostatného typu.

Na rozdíl od svých asijských příbuzných má páv africký slabší genderové rozdíly. Samec tedy postrádá chochol peří s očima a také existují určité rozdíly od ostatních ptáků v sexuálním chování.

Lze je nalézt pouze v lesích Zairu, v korytě řeky Kongo.

Vzhled ptáků je následující:

  • délka těla: muž – 64-70 cm, žena – 60-63 cm;
  • ptáci nemají na hlavě žádné peří a oblast hrdla je zbarvena červeně;
  • na hlavě je hřeben vzpřímeného peří (u samce světlý, u samice hnědo-kaštanový);
  • opeření těla: u samců je bronzově zelené s fialovým lemováním, u samic je zelené s kovovým leskem);
  • Dlouhé nohy ptáků mají každá jednu ostruhu;
  • Zobák je šedý s modrým nádechem.

Jak již bylo zmíněno, konžský páv je monogamní pták.

Яванский

Zelený jávský páv žije v jihovýchodní Asii: v Thajsku, Barmě, Malajsii, jižní Číně a také na ostrově Jáva.

Přečtěte si více
Mozhno-zakazat-2

V Barmě je tato odrůda páva dokonce považována za symbol země.

Popis Javan Peafowl je následující:

  • jasnější barva než modrý indický páv (převládají zelené odstíny);
  • větší velikosti ve srovnání s příbuznými (největší rozmanitost);
  • jeho hlas je o něco jemnější než u ostatních zástupců páva;
  • Jeho hřeben je snížený a jeho ocas je plochý a poněkud protáhlý.

Je třeba poznamenat, že hnízdící ptáci v zajetí způsobují, že jejich samci jsou agresivní, zejména v období rozmnožování, které trvá od dubna do září.

Samice mohou být agresivní i při péči o mláďata. Páv jávský lze zkřížit se svým indickým příbuzným a jejich potomci budou schopni další reprodukce.

Červený

Červený páv je stejný jako výše zmíněný africký páv, žijící ve střední Africe. Říká se mu „Red“ kvůli jasně načervenalé barvě hrdla a červeno-bronzovému odstínu nazelenalého peří. Selekce je však v plném proudu a na základě tohoto druhu se v zajetí získávají plemena se sytějšími a zajímavějšími barvami.

Royal

U královských pávů je situace podobná. Tak se bílým pávům říká v Indii, Thajsku a Vietnamu. Díky svému nápadnému a mimořádnému zbarvení se tito ptáci často stávali obyvateli královských zahrad.

Kromě toho je bílý královský páv v některých částech Indie dokonce uctíván jako posvátný pták.

Páv je výjimečně krásný pták, uctívaný v mnoha kulturách. V Asii jsou zvláště uctíváni nejen pro svůj vzhled, ale také pro jejich schopnost ostrými a hlasitými křiky varovat před blížícím se nebezpečím, deštěm nebo predátorem. A v některých jiných kulturách jsou dokonce považováni za kouzelné ptáky. Ale jedna věc je jistá – pávi nenechají nikoho lhostejným.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button