Atlantský a Laptevský mrož – Novinky

Předpokládá se, že v ruských vodách žijí poddruhy mrože v Atlantiku, Laptev a Tichomoří. Nedávné genetické studie zároveň naznačují, že mroži Laptev jsou zjevně nejzápadnější populací tichomořského poddruhu. Tyto studie však zahrnovaly malý počet exemplářů, a proto je třeba objasnit taxonomický status mrože Laptev. Tento článek popisuje poddruhy mrože Atlantic a Laptev, které jsou uvedeny v Červené knize Ruské federace.
Mrož je jedním z největších zástupců ploutvonožců na severní polokouli. Délka těla samců atlantického poddruhu může dosáhnout 3,2 m, samic – 2,8 m; Hmotnost samců je až 1300 kg a samic – až 900 kg. Mrož má širokou hlavu s krátkým tupým čenichem, který se v porovnání s jeho obrovským tělem zdá malý. Na konci tlamy je velké množství dlouhých, silných vousů směřujících dolů. Kůže zvířete (až čtyři cm tlustá nebo více) je pokryta četnými vráskami a záhyby. Na krku a hrudi dospělých mužů je mnoho velkých hrbolků pojivové tkáně. Srst dospělých mrožů je řídká a hrubá a barva těla je žlutošedá nebo červenohnědá. V horní čelisti jsou vidět tesáky. U novorozenců se tesáky objevují několik měsíců po narození a u jednoletých mrožů dosahují již deseti cm. U dospělých samců jsou tesáky masivní a dlouhé. U samců mohou dosahovat délky 60-80 cm, u samic jsou tesáky tenčí a kratší. Hroty tesáků se u samců mírně rozbíhají do strany, zatímco u samic se k sobě přibližují. Vrstva podkožního tuku u dospělých dosahuje tloušťky deset a více cm.

Mrož plavající ve vodě pomocí ploutví
Mrož se pohybuje pomocí krátkých končetin vybavených ploutvemi. Na zemi se pohybuje pomalu, střídavě se opírá o břicho a všechny čtyři končetiny. S obtížemi vylézá na led pomocí tesáků a předních ploutví. Jakmile se ale mrož dostane do svého rodného živlu – mořské vody, stane se obratným a rychle plave, přičemž své přední ploutve používá jako kormidla. Očekávaná délka života mrože je asi čtyřicet let, ale ne všichni mroži se dožívají tohoto věku, některá zvířata, zejména mláďata, zemřou z té či oné přirozené příčiny.
Mrož je polygamní zvíře. To znamená, že samec se může během období rozmnožování pářit s několika samicemi. Samci pohlavně dospívají ve věku 7-9 let, samice v 6-8 letech. K páření dochází v lednu až březnu, obvykle v oblastech rozbitého driftového ledu. Březost trvá 15-16 měsíců, laktace – až dva roky. Samice mají různé rytmy rozmnožování: některé mladé samice rodí každý rok nebo každé dva roky, ale většina samic rodí jednou za tři až čtyři roky. Mláďata o hmotnosti od 45 do 75 kg se rodí v dubnu až květnu. Barva jejich těla je tmavě hnědá, téměř černá a s věkem se stává světlejší. Srst je při narození hustá, ale s věkem řídne.
Rozšíření poddruhu mrože atlantického sahá od kanadské Arktidy na západě až po Karské moře na východě. Hlavní oblasti koncentrace jsou Země Františka Josefa, jihovýchodní část Barentsova moře a Nová země; Méně často se mroži vyskytují v jižní, západní a východní části Karského moře. Největší pobřežní hnízdiště se nacházejí na souostrovích Svalbard a Země Františka Josefa, na Viktoriině ostrově, na Nové zemi (ostrovy Gemskerk a Oranskie) a na ostrově Vaygach; menší hnízdiště jsou v jihovýchodní části Barentsova moře (Matveyev, Golets, Dolgiy Islands). V současném století dochází k obnově historického areálu výskytu mrože atlantického, o čemž svědčí jeho výskyt v pánvi, trychtýři a hrdle Bílého moře a vznik hnízdišť v severovýchodní části Karského moře (ostrovy Ušakov a Vize).

Hřiště mrože na ostrově Victoria, Barentsovo moře, brzy ve formaci.
Migrace a lokální přesuny atlantických mrožů v ruské části jejich areálu nejsou prakticky prozkoumány. Teprve v posledních letech se podařilo získat údaje o pohybu mrožů označených satelitními rádiovými vysílači na ostrově Vaigach, což ukazuje, že naprostá většina označených zvířat se pohybovala mezi tímto ostrovem a ostrovy Matvejev, Dolgy a Golets. Preferovanými oblastmi pro mrože atlantického od srpna do února byly vody u západního pobřeží Vaigachu a ostrovů, které jsou součástí přírodní rezervace Nenetsky, a také vody od jihozápadního pobřeží Vaigachu po ostrovy Guljajevskie Koshki.
Rozsah poddruhu mrože Laptev zahrnuje vody Laptevského moře – od souostroví Severnaya Zemlya po Nové Sibiřské ostrovy a západní část Východního Sibiřského moře. Údaje o rozšíření mrožů jsou kusé a sezónní migrace zvířat byla prakticky neprozkoumána. Nejméně informací je k dispozici o zimním rozšíření mrožů v Laptevském moři. Publikované práce nám zároveň umožňují dospět k závěru, že ledové podmínky jsou nejdůležitějším faktorem určujícím rozšíření mrože Laptev. Specifickým rysem Laptevského moře je rozsáhlý vývoj rychlého ledu, který se v zimě tvoří jak u pobřeží pevniny, tak kolem ostrovů, včetně ostrovů Begičev, Petra, Andrej, Faddej, souostroví Komsomolskaja pravda a Novosibiřských ostrovů. Od října do konce června se pro ně tyto oblasti rychlého ledu, kde se v létě a na podzim živí mroži, stávají nedostupnými. Podle materiálů nahodilých pozorování mrožů ledovými průzkumnými letouny, shromážděných především v druhé polovině minulého století, byli mroži na konci zimy pozorováni mimo zónu rychlého ledu v rámci celého Laptevského moře, nejvíce jich však bylo v severní, východní a západní části a na severu Novosibiřských ostrovů. Severně od izobaty 100 m (hloubka sto metrů od hladiny moře ke dnu) byli mroži pozorováni jen zřídka. Mroži byli zpravidla pozorováni na otevřených vodách pokrytých mladým ledem. V létě a na začátku podzimu byli mroži pozorováni především v západní části Laptevského moře (poblíž východního pobřeží poloostrova Taimyr); Byly běžné podél severního a západního pobřeží Novosibiřských ostrovů.
O hnízdištích mrožů je známo více, ale většina údajů pochází z minulého století. Některé vzory však zůstaly dodnes. Například data příchodu a odchodu mrožů z hnízdišť jsou úzce spojena s daty rozpadu a tvorby pobřežního ledu, stejně jako s obecnými ledovými podmínkami. Mroži se v hnízdištích objevují koncem července – začátkem srpna, kdy se rychlý led rozpadá a ve vodní ploše se tvoří otevřené plochy vody, a opouštějí oblast, když se začíná tvořit mladý led, tedy koncem září – začátkem října. Vědecké publikace poskytují informace o hnízdištích mrožů v Laptevském moři v průběhu různých let. Analýza materiálů uvedených v těchto publikacích nám umožňuje dojít k závěru, že počet zvířat v hnízdištích a někdy i jejich umístění se v průběhu času měnily. Rookeries byly zaznamenány v zátoce Maria Pronchishcheva na jihovýchodním pobřeží ostrova. Sandy, na severním cípu ostrova. Belkovského, na mysu Anisiy (ostrov Kotelny, Novosibiřské ostrovy), na ostrovech Vilkitsky, Andrej, Faddej, Petr, Preobraženija, Bolšoj Begičev a také na souostroví De Long. Na tomto souostroví bylo v některých letech na ostrově pozorováno hnízdiště mrože. Zhokhov, ale počet zvířat na něm není znám. Naopak na ostrově. V roce 2014 jsme v Bennettu zaznamenali dvě hnízdiště, jedno s několika desítkami jedinců, druhé bylo poměrně velké hnízdiště, které podle předběžných odhadů čítalo přibližně 700-800 jedinců. Rookery na ostrově nadále fungují. Andrey a v zátoce Maria Pronchishcheva.

Malé hnízdiště mrožů na ostrově. Bennett, souostroví De Long. Severozápadní okrajová část Východosibiřského moře
Potrava mrože sestává především z bezobratlých živočichů žijících u dna, především z mlžů. Méně často mrož loví další bezobratlé živočichy na dně (korýše, červy, ostnokožce, ascidia, holothuriany) a ryby. Mezi mroži se občas vyskytují draví jedinci, kteří jsou schopni jíst spolu s tradiční potravou, tuleni a ptáky. Někteří draví jedinci se však živí potravou, která pro ně není typická náhodou, když není obvyklé jídlo, zatímco jiní jsou predátory neustále. Mroži při krmení sají potravu ze dna a polykají většinou jen měkké části kořisti (měkkýši, červi, mořské okurky). Během prvních dvou let života se mroží mláďata živí jak mlékem své matky, tak jinou potravou a teprve ve třetím roce života se začnou živit sama. Mroži nejraději získávají potravu v hloubkách 30 až 80 m, ale někdy se ponoří do hloubky 200 m Při hledání potravy mohou mroži jít až 60 km od břehu, a pokud je led, možná i dále.
Mrož je stádové zvíře. Vyznačuje se tvorbou skupin různé velikosti: od dvou do pěti až po sto nebo více jedinců jak během zimování, tak v letních potravních oblastech. Ale v ledu, zejména v malých kouscích, jsou i samotáři.
Mláďata se až dva roky živí mateřským mlékem a po tuto dobu je mezi nimi a matkou udržován blízký vztah. Samci, kteří se nezabývají chovem, se obvykle shromažďují v oddělených stádech. V období léto-podzim, po rozpadu ledu, tvoří mroži pobřežní hnízdiště. Ale to se stává, když je v oblasti sousedící s hnízdištěm volná voda nebo drobný led, který zvířata nemohou využít k nocování.

Mrož na malém ledu
Načasování vzniku pobřežních hnízdišť, délka pobytu na nich, počet a chování zvířat, jejich využívání vodní plochy sousedící s hnízdišti, pohlaví a věkové složení a přirozená úmrtnost jsou určeny řadou faktorů prostředí, z nichž nejdůležitější roli hrají ledové podmínky.
Před zahájením komerčního rybolovu byla populace mrože atlantického neznámá. Norští vědci vypočítali počet mrožů v různých oblastech Barentsova moře. Získaná data ukazují, že jen v oblasti Země Františka Josefa se to koncem 6000. století pohybovalo přibližně v rozmezí 12500-1930. Ale do poloviny 1952. století v důsledku nekontrolovaného rybolovu jeho počty katastrofálně poklesly a v oblasti souostroví dosáhly asi tisíce jedinců. Do poloviny 1956. let XNUMX. století Podle K.K. bylo Barentsovo a Karské moře obydleno Chapsky, ne více než tisíc dvě stě hlav. V posledních několika desetiletích došlo k trendu růstu populace. To bylo usnadněno zavedením zákazu lovu tohoto zvířete Norskem na souostroví Špicberky v roce XNUMX a Sovětským svazem v roce XNUMX.
V roce 2006 provedli norští specialisté letecký průzkum mrožů u všech existujících i potenciálních hnízdišť na souostroví Špicberky. Propočty ukázaly, že v létě zde žije asi 2600 mrožů, mezi nimiž převažují samci. Letecký průzkum mrožů v hnízdištích byl také proveden v roce 2011 v Pečorském moři. Počet zvířat byl odhadnut asi na 4000 jedinců. Celková populace poddruhu mrože atlantického na začátku současného století je odborníky odhadována na přibližně 20 tisíc zvířat.
Existuje důvod se domnívat, že populace mrožů Laptev byla vždy malá. V první polovině 1950. let 6. století. jeho populace se odhadovala na přibližně 7-1970 tisíc jedinců a v polovině 4. let 5. století — 1992-1,5 tisíc jedinců. V roce 2 provedli zaměstnanci státní přírodní rezervace Ust-Lena letecký průzkum mrože Laptev. Počet mrožů ve skupině Novosibirsk se odhadoval na 2,5–3 tisíce jedinců a ve skupině Taimyr na XNUMX–XNUMX tisíce.
Navzdory skutečnosti, že poddruhy mrože Atlantik a Laptev jsou zahrnuty do Červené knihy Ruské federace, která vyžaduje zvláště přísná ochranná opatření, stále existují hrozby pro jejich existenci. Jednou z hrozeb je oteplování klimatu v Arktidě, které vede k výrazným změnám v ledovém režimu moří, včetně blízkých hnízdišť mrožů. Pro mrože je led hlavní platformou pro reprodukci a odpočinek. V létě, kdy ledová hrana ustupuje k severním hranicím moří, se s nimi pohybují i někteří mroži. Některá zvířata se dokonce dostanou do hlubokých vod Severního ledového oceánu – arktické pánve, kde se již nemohou živit. Během období bez ledové pokrývky přicházejí zvířata na ostrovy a pevninské pobřeží a tvoří pobřežní hnízdiště, kde se stávají zranitelnějšími vůči lidskému vlivu.
V ruské části atlantického areálu výskytu mrožů pokrývá započatý rozvoj zdrojů uhlovodíků každý rok nové oblasti, včetně klíčových stanovišť mrožů v jihovýchodní části Barentsova moře. V blízké budoucnosti se očekává, že nedávno objevená ropná pole budou vybudována v západních oblastech Karského moře, sousedících s Novou Zemlyou, kde se také nacházejí zvláště cenná stanoviště pro mrože atlantického.
Intenzifikace těžby ropy a plynu na šelfu značně zvyšuje antropogenní zátěž ekosystémů, jejichž součástí je mrož atlantický. Potenciálním nebezpečím pro ně je také přeprava ropy a zkapalněného zemního plynu po Severní mořské cestě, rybolov, vytváření infrastruktury na pobřeží a turisté navštěvující hnízdiště, což může způsobit paniku mezi mroži a vést k tlačenici a dokonce ke smrti jednotlivých jedinců. Patogenní organismy, které se s oteplováním klimatu stále častěji dostávají do arktických ekosystémů, mohou také představovat potenciální hrozbu pro mrože. V tomto ohledu je v současné době relevantní vypracování a provádění strategie na ochranu mrože atlantického a v budoucnu i mrože laptevského.
Autor: Stanislav Egorovič Belikov, Ph.D. biol. věd, vedoucí laboratoře pro ochranu mořských a pobřežních ekosystémů.
Seznam použitých zdrojů
1 Belikov S.E. 2011. Mořští savci ruské Arktidy: změny počtu a stanoviště pod vlivem antropogenních a přírodních faktorů. Suchozemské a mořské ekosystémy. M. – Petrohrad: OOO Paulsen. S. 211-256.
2 Boltunov A.N., Alekseeva Ya.I., Belikov S.E., Krasnova V.V., Semenova V.S., Svetochev V.N., Svetocheva O.N., Chernetsky A.D. 2015. Mořští savci a lední medvěd z Karského moře: přehled současného stavu. „Descartes Printing Center“, M. 104 s.
3 Gavrilo M.V. 2010. K modernímu rozšíření mrože atlantického (Odobenus rosmarus rosmarus) na severu oblasti Kara-Barentsova moře. So. vědecký práce. podle mat. VI Int. conf. „Mořští savci z Holarktidy“, Kaliningrad, 11.-15. října 2010. Kaliningrad. S. 125-129.
4 Glazov D. M., Shpak O. V., Kuznetsova D. M., Soloviev B. A., Udovik D. A., Platonov N. G., Mordvintsev I. N., Ivanov D. I., Rozhnov V. V. 2013. Observations of walruses (Odobenus Sea2010 and the Laptenus the Bar2012rosmarus) Zoologický časopis, v. 92, č. 7. s. 841-848:
5 Heptner V.G., Chapsky K.K., Arsenyev V.A., Sokolov V.E. 1976. Savci Sovětského svazu. Vol.2, část třetí. Ploutvonožci a ozubené velryby. M.: Vyšší škola. 718 stran.
6 Gorbunov Yu.A., Belikov S.E. 1990. Výsledky dlouhodobých pozorování poddruhu mrože Laptev. Mořští savci. Výtahy zpráv X All-Russian rada pro studium, ochranu a racionální využívání mořských savců. Svetlogorsk, Kaliningradská oblast, 2. až 3. října 1990. M. S. 79-80
7 Gukov A.Yu. 1999. Ekosystém sibiřské polyny. M.: Vědecký svět. 334 str.
8 Lukin L.R. 1978. O načasování a oblastech mláďat mrože atlantického. Ekologie, č. 5. S. 100-101.
9 Lukin N.N., Zyryanov S.V., Tereshchenko V.A., Egorov S.A. 2006. Rozšíření mořských savců v Bílém moři na jaře (na základě údajů z leteckého průzkumu PINRO z let 2004 a 2005) // Sb. vědecký tr. podle mat. IV Mezinárodní conf. „Mořští savci z Holarktidy“ . Petrohrad, 10. – 14. září 2006. Petrohrad. str. 330-333.
10 Popov L.A. 1960. Stav pobřežních hnízdišť mrožů v Laptevském moři. Ochrana užitkových zvířat. Všeruské. Společnost pro podporu ochrany přírody a ekologizace, vydání 3. S. 95-104.
11 Svetochev V.N., Svetocheva O.N. 2008. Rozšíření mrože atlantického (Odobenus rosmarus rosmarus L.) v Bílém, Barentsově a Karském moři v letech 2004-2007. So. vědecký práce. podle mat. V mezinárodní. conf. „Mořští savci z Holarktidy“ . Oděsa, Ukrajina, 14.-18. října. Oděsa: s. 543-545.
12 Semenova V.S., Boltunov A.N., Nikiforov V.V., Babushkin M.V., Svetochev V.N. 2014. Výsledky satelitního značkování atlantických mrožů (Odobenus rosmarus rosmarus) v jihovýchodním Barentsově moři v letech 2012-2014. // Mořští savci Holarktidy. So. vědecký práce. podle mat. Mezinárodní konference VIII, Petrohrad, 22. – 27. září 2014. Vol. 2. M. P. 168-174.
13 Semenova V.S., Boltunov A.N., Nikiforov V.V., Svetochev V.N. 2012. Studie mrože atlantického (Odobenus rosmarus rosmarus) v jihovýchodní části Barentsova moře v letech 2011-2012// Sb. vědecký práce. podle mat. VII Int. conf. „Mořští savci holarktidy“, sv. 2 Suzdal, 24.-28. září 2012. M. P. 228-234.
14 Sokolov V.E., Kondakov A.A., Zyryanov S.V., A.V. Voroncov, G.V. Khahin. 2001. Ekologie atlantického mrože. Mrož. (Obrázek druhu) // Druhy fauny Ruska a přilehlých zemí. M.: Věda. S.74-91.
15 Chapsky K.K. 1939. Stručná historická analýza současného stavu mrožích populací v Barentsově a Karském moři. Problémy Arktidy, č. 3. S. 62-69.
16 Shereshevsky E.I. 1960. Mrož (Odobenus rosmarus L.), jeho rozšíření a migrace v Laptevském moři. Animal Migrations, sv. 2. Akademie věd SSSR. Moskva. S. 27-37.
17 Born EW, Acquarone M., Knutsen I.Ø., Toudal I.. 2005. Chování při navádění u atlantického mrože (Odobenus rosmarus rosmarus)// Vodní savci, č. 31. Pp. 23–33.
18 Narozen EW, Gjertz I., Reeves RR 1995. Hodnocení populace atlantického mrože. Oslo, Meddelelser, č. 138. 100 str.
19 Gjertz I, Wiig O., Oritsland NA 1998. Zpětný výpočet původní velikosti populace pro mrože Odobenus rosmarus in Franz Josef Land // Wild. Biol, č. 4. Rp. 223-230.
20 Gjertz I., Hansson R., Wiig ø. 1992. Historická distribuce a úlovek mrože v zemi Františka Josefa // Environmentální studie ze Země Františka Josefa, s důrazem na Tikhaia Bay, Hooker Island. Meddelelse. Oslo, č. 120. Rp. 67-81.
21 IPCC 2013: Změna klimatu 2013: Základ fyzikální vědy. Příspěvek pracovní skupiny I k páté hodnotící zprávě Mezivládního panelu pro změnu klimatu. – Cambridge University Press, New York, USA 1535 s.
22 Společný norsko-ruský environmentální stav 2013. Zpráva o ekosystému Barentsova moře. Část II – Kompletní zpráva. 2016. McBride, MM, Hansen, JR, Korneev, O., Titov, O. (Eds.) Stiansen, JE, Tchernova, J., Filin, A., Ovsyannikov A. (Co-eds.), IMR/PINRO Joint Report Series. № 1. 359 s.
23 Laidre KL, Stirling I., Lowry LF, Wiig Ø., Heide-Jørgensen MP, Ferguson SH 2008. Kvantifikace citlivosti arktických mořských savců na změnu stanovišť vyvolanou klimatem. Ekologické aplikace, sv. 18(2). Rp. 97–125.
24 Lindqvist C., Bachmann L., Andersen L.W., Born E.W., Arnason U., Kovacs K.M., Lydersen C., Abramov A.V., Wiig O. 2008. The Laptev Sea walrus Odobenus rosmarus laptevi: an 15ppa Scripta revisit enigma.
25 Lydersen C., Aars J., Kovacs K. M. 2008. Odhad počtu mrožů na Svalbardu na základě leteckých průzkumů a údajů o chování ze satelitní telemetrie// Arctic, sv. 61, č. 2. str. 119-128.