Otazky

Stěhování labutí: kde tráví zimu a kam létají

Věžové již dorazili do Jekatěrinburgu a jeho předměstí a brzy odletí do severních oblastí Sverdlovské oblasti. V dubnu dorazí na jih regionu labutě velké z Červené knihy. Podél Trans-Uralu, se zaměřením na výběžky hor, budou od jihu k severu létat husy severní a běločelé, husy a bahňáky, až do tundry. „Oblgazeta“ vám řekne, kdy očekávat vlaštovky, kde vidět jeřáby a kteří ptáci přilétají později než ostatní.

Skautské ptáky

Tu a tam v regionu již první velcí stěhovaví ptáci dorazili k malým jezerům a bažinám, které začínají tát. „To jsou zvědi,“ vysvětluje vedoucí výzkumný pracovník Ústavu rostlinné a živočišné ekologie uralské pobočky Ruské akademie věd, kandidát biologických věd. Vladimír Tarasov. — Hromada dorazí později. Území regionu je velké, některé druhy ptáků mohou létat na svá hnízdiště celý měsíc. Průměrná rychlost letu ptáků je 30 kilometrů za hodinu. Obvykle hejno létá na jeden den, pak se zastaví poblíž nádrže, aby si odpočinulo. Sníh ještě všude neroztál, ale v jezerech se už objevily ledové díry, v teplých dnech v bažinách rozmrzají žáby, takže po náročných letech je docela možné se na několik dní krmit. Je zajímavé, že takové zastávky mohou být dokonce v blízkosti městských nádrží: stěhovavá hejna hus, volavek, labutí, jeřábů a divokých kachen byla v různých letech spatřena i na Shartashi a poblíž rybníka Verkh-Isetsky. A na Baltymu a na jezeře Isetskoye se několik hejn různých kmenů může zastavit k odpočinku najednou. V polovině dubna přilétá většina volavek hnízdících na Středním Uralu, v té době si již začínají stavět hnízda v rákosí. Volavky jsou párové ptáky, páry jsou vytvořeny na jednu sezónu. Hnízda volavek jsou impozantní velikosti, takže jejich vybudování z bažinného rákosu trvá dlouho, takže přilétají dříve než mnoho jiných ptáků. Je pravda, že jsou poměrně teplomilné a nejdou příliš hluboko na sever regionu – zastaví se v zeměpisné šířce Nižnij Tagil. „Do poloviny dubna rackové létají na Střední Ural,“ říká ornitolog Marina Galisheva, pracovnice Městského dětského environmentálního centra. — V dubnu jsou na nebi nad hlavou i na okraji metropole vidět hejna stěhovavých pobřežních ptactva. Zlom jara nastává, když vidíme pěnkavy a konipasy: to znamená, že teploty nad nulou přetrvávají i v noci. A rorýsi přilétají později než všichni ostatní – na začátku června, a to je znamení začátku léta.

Kde koho vidět

Mnoho lidí by chtělo obdivovat klín ptáků na jarní obloze. A mnoho obyvatel Středního Uralu má takovou šanci. „Ptáci mají úzké trajektorie letu nad horským terénem, ​​když jsou nuceni překonávat překážky v nížinách,“ vysvětluje Marina Galisheva. V oblasti Sverdlovsk létají stěhovaví ptáci od jihu k severu po hřebeni pohoří Ural v poměrně široké frontě, takže klíny jeřábů, řady hus a labutí jsou vidět jak u Tavdy na východě, tak u Sysert na východě. Západ. Snad jedinou výjimkou může být hornatý městský obvod Michajlovský nebo městský obvod Nižněserginskij. Velcí ptáci se snaží takovým vysokým horám vyhýbat. Nad tajgou severních území můžete vidět husy severní a husy na jaře. Tito ptáci se však neradi zastavují v zalesněných oblastech a snaží se dostat ze stepí do tundry jedním silným letem. „Husy běločelé se v lese příliš bojí predátorů – lišek, vlků, takže jejich letová rychlost dosahuje 60 kilometrů za hodinu,“ říká Vladimir Tarasov. „Dokážou urazit tisíc kilometrů jedním letem. Husy šedé jsou však lehčí a méně plachí ptáci, na svá hnízdiště se dostanou několika krátkými lety, přičemž se cestou v bažinách a nádržích zastavují. Labuť němá je teplomilná a nelétá na sever od Slobodoturinsky MR, takže ji u Jekatěrinburgu nebudete moci obdivovat. Labuť zpěvná ale hnízdí i v tundře, takže linie labutí stěhovavých mohou pozorovat obyvatelé téměř všech obcí v regionu, kromě horských.

Přečtěte si více
Badatel Mark Goloviznin diskutuje o tom, odkud se vzala černá liška na erbu Totmy

<strong>Kdy můžete vidět stěhovavé ptáky na obloze nad Sverdlovskou oblastí</strong>

Rackové do dubna 15
Husy šedé, husy, husy běločelé do začátku května
Mute labutě do konce dubna
Whooper Swan od konce dubna do konce května
Jeřáby od 15. dubna do poloviny května
Volavky do dubna 20
Jespáci severní, jespáci běloocasí od začátku května do začátku června
Turukhtani, jespáci-vrabci do poloviny května
Dravci: orli mořští, luňáci do konce dubna
Vlaštovky na konci dubna
Věžci, špačci, zelí do dubna 20
Swifts před začátkem června

Klín nebo provázek?

  • Publikováno v č. 61 ze dne 10.04.2018. XNUMX. XNUMX pod názvem „Kachny létají. “

V závislosti na druhu a stanovišti mohou labutě odletět na zimu do teplejších podnebí, nebo mohou zůstat a přečkat chladné období ve svých hnízdištích. Kam ale labutě na zimu odlétají, záleží nejen na druhu, ale i na konkrétní populaci. Ptáci jsou velmi silní a za den letu dokážou urazit mnoho kilometrů.

Migrační cesty různých druhů labutí

Jsou labutě stěhovaví ptáci?

Téměř všechny druhy labutí jsou klasifikovány jako stěhovavé. Jedinou výjimkou je labuť černá, která žije v Austrálii, Tasmánii a na Novozélandských ostrovech. Zástupci tohoto druhu vedou sedavý způsob života a svá obvyklá místa opouštějí pouze v případě akutního nedostatku potravy, ohrožení predátory nebo znečištění nádrže. Ani v případě nucené migrace neuletí více než sto kilometrů od svého bývalého stanoviště.

Zimování labutí na Altaji

Zbytek druhů hnízdí v severních zeměpisných šířkách a s nástupem chladného počasí odlétají na zimování. Páry se na svá hnízdiště vracejí na jaře nebo na konci zimy, kdy taje sníh a na vodě se objevují první polyny. Načasování návratu závisí na klimatických podmínkách regionu a poddruzích ptáků.

Kde přezimuje černá labuť?

Pro svá hnízdiště si labuť černokrká volí raději jižní oblasti Chile a Patagonie. S jednotlivými populacemi se můžete setkat i na Falklandských ostrovech. Ptáci raději přečkají zimu v teplejší a méně větrné Paraguayi a jižní Brazílii.

Kde němá němá zima

Labuť velká je jedním z největších a nejvzácnějších zástupců svého druhu. V závislosti na hnízdní oblasti labutě odlétají na jih nebo zůstávají na zimu. Mezi stěhovavé populace patří populace hnízdící v zemích severní Evropy a Pobaltí, v Rusku a v centrálních oblastech Číny. Na zimu ptáci létají na břehy Černého a Kaspického moře, na jih Turecka a Řecka, na ostrovy Tichého oceánu.

Při migraci se ptáci sdružují do velkých hejn čítajících stovky jedinců.

Každé hejno se skládá z několika klínů vedených zkušenými a dospělými ptáky. Let labutě je doprovázen charakteristickým pískáním křídel. Ptáci jsou poměrně otužilí a jsou schopni strávit mnoho hodin ve vzduchu. Existují případy, kdy během dne labutě odletěly z místa odpočinku a krmení na více než 400 km.

Labutí jezero na Altaji

Mezi přisedlé populace patří labutě žijící ve střední a jižní Evropě, USA, jižní Austrálii a na Novém Zélandu.

Kde zimuje labuť velká?

Pro hnízdiště si labutě zpěvné vybraly celou severní část Eurasie – od Islandu po Sachalin. Nejjižnější hnízdiště zasahují do Mongolska, Ladožského jezera, Kaspického moře a severních oblastí Japonska. Téměř všechny populace jsou stěhovavé. Pouze ptáci žijící v pobaltských zemích a ve střední Evropě, jakož i na Altaji a na pobřeží Kaspického moře mohou zůstat na zimu během teplých zim bez sněhu.

Přečtěte si více
Vlastnosti struktury motýlů | Úvod | Motýli jižního Uralu

Kde tráví zimu labutě zpěvné?

  • středomořské země,
  • kaspické pobřeží,
  • střední Asie,
  • Jížní Asie,
  • Jihovýchodní Asie.

Malé severní populace se často zastavují na zimu na Altajských jezerech.

Kde zimuje malá labuť?

Pro hnízdění si malé labutě vybírají severní šířky Ruska. Tento druh se běžně dělí na dva poddruhy: východní a západní. Hnízdní oblast a zimoviště závisí na tom, ke kterému poddruhu ptáci patří. Labutě ze západní populace si pro chov svých kuřat vybírají území od poloostrova Kola až po samotný Taimyr. A zimují ve Francii, Holandsku, Irsku, Velké Británii a Dánsku.

Ptáci východního poddruhu hnízdí v pobřežních oblastech od nížiny Chuan až po deltu řeky Lena. Tento poddruh tráví zimu v Číně a Japonsku, zemích jihovýchodní Asie.

Labutě malé se vracejí na svá hnízdiště také v závislosti na jejich poddruhu. Ptáci západního poddruhu přilétají jako první: jsou vidět již brzy na jaře. Východní poddruh se vrací do hnízdišť blíže polovině jara.

Ornitologové podotýkají, že v případě dlouhé zimy a vysoké sněhové pokrývky odlétaly labutě zpět do teplých krajin nebo odmítaly odchovat potomstvo.

Kde zimuje labuť americká?

Labuť americká preferuje hnízdění v otevřené tundře a lesní tundře od Baffinova ostrova po Aljašku. V Rusku lze jednotlivé populace nalézt na Čukotce a na Velitelských ostrovech. Jsou také konvenčně rozděleny do dvou populací: východní a západní. Ptáci východní populace zimují na pobřeží Atlantského oceánu a labutě západní populace létají na zimu na severoamerické pobřeží Tichého oceánu. Americké labutě tráví mnoho hodin letu a jsou schopny provést pouze jedno přistání za den na krátký odpočinek, pokud je v hejnu mnoho mladých jedinců.

Kde tráví zimu labuť trubač?

Labuť trubač hnízdí pouze v subpolárních oblastech severoamerického kontinentu. Největší počet hnízdišť se nachází na Aljašce. Ptáci tráví zimu v teplejších oblastech Spojených států a jižní Kanady. Jsou známy případy, kdy labutě odlétaly na zimu do Mexika a Střední Ameriky.

Vlastnosti migrace

jarní migrace

Bez ohledu na to, kam ptáci v zimě létají, k jakému druhu patří a kde hnízdí, jarní tah je obvykle velmi intenzivní a ptáci se v krátké době vracejí na svá hnízdiště. Každý pár se snaží obsadit to nejlepší místo a větší území a začít stavět hnízdo dříve. Labutě jsou na jaře agresivnější – unavené únavným letem často bojují se sousedy o své území a hnízdo.

Nejvýraznější a nejintenzivnější migrace je pozorována v severních oblastech, protože léto je velmi krátké a čas na vylíhnutí kuřat je omezený. Dalším důvodem je rychlý růst rostlin a možnost trávit spoustu času hledáním potravy. To je usnadněno dlouhými severními denními hodinami.

Vrchol jarní migrace nastává koncem února a začátkem března.

Podzimní migrace

Na podzim dochází k migraci méně nápadně. Ptáci se zdráhají létat, tvoří hejna a tráví více času cestováním do svých zimovišť. Ptáci dělají více zastávek, aby se nakrmili a odpočinuli. Odpověď je jednoduchá: v podzimních hejnech je mnoho mláďat, která nezvládnou dlouhé lety. Jedinou výjimkou jsou labutě malé. Mají tendenci rychle opouštět chladná hnízdní místa. Před podzimním tahem tráví ptáci mnoho času cvičnými lety, aby mláďata zesílila a naučila se využívat vzdušné proudy. Délka cvičného letu je několik desítek kilometrů. Ptáci nejčastěji popisují kruh nad odpočinkovou a parkovací plochou celého hejna.

Přečtěte si více
Hodnocení střešního boxu 2023: který střešní box je lepší vybrat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button