Otazky

Skočil mi na záda, pokusil se mě kousnout“: Rys ​​napadl člověka v Tatarstánu

Ojedinělý případ se stal v obci Lelvizh, okres Kukmorsky: místního obyvatele napadla divoká kočka. Podrobnosti v materiálu tiskové agentury Tatar-inform.

Na internetu se objevily zprávy o útoku rysa na člověka v okrese Kukmorskij v Tatarstánu. Tatarský zpravodaj kontaktoval vedoucí venkovské osady Lelvizh Elveru Ignatievovou.

„Mladý kluk, student Pavel Porfirjev, šel večer domů a zezadu na něj zaútočil rys. Vyskočila na záda. Ten chlap se nejdřív bál. Drápy divokého rysa prorazily bundu, naštěstí nezasáhly tělo. Chlapa zachránilo, že bunda byla tlustá, hustá a měla kapuci a límec. Zvíře ho brzy pustilo – možná mu došly síly. Pavel běžel domů. Rys tehdy ještě žil.

Druhý den ráno jsem jel do práce v Kukmoru a tam mi zavolali, že ve vesnici našli tělo rysa. Ležel před jedním z domů. Dům byl nedávno postaven, není zde plot ani brána, vše je vidět. Sousedé to viděli a zavolali. Vrátil jsem se do vesnice. Vím, že rys je uveden v červené knize.

Okamžitě jsem zavolal na veterinární oddělení a zeptal se, co je potřeba udělat. Řekli, že za normálních podmínek by se zvíře nemělo dostat do vesnice a že je třeba urychleně zasáhnout. Spálili jsme mrtvolu tohoto rysa. Bylo nám řečeno, že zdravé zvíře do vesnice nechodí.

Bylo jasné, že rys je nemocný – vyhublý, hubený. Nebyla bita ani zastřelena.

Nedaleko teče řeka. Toto je (útok na osobu. – Vyd.) se stalo na mostě přes řeku.

Aby se rys dostal do vesnice takhle, je to poprvé, co se něco takového stalo. Kirovské lesy jsou nám blízké. Musel jsem si všimnout lišky a vlka. Lidé říkali, že medvěd přišel do vesnice, ale já jsem ho neviděla,“ řekla Elvera Ignatieva.

Oběť útoku: „Viděl jsem oči a dostal jsem strach“

Pavel Porfiryev řekl, jak se to všechno stalo. „Šel jsem domů po diskotéce, kolem půl dvanácté v noci. Bydlím za řekou. Noc, tma. Zpočátku jsem neslyšel žádné zvuky. Pak slyším, jak za mnou někdo běží. Než jsem se stačil otočit, něco na mě skočilo, na ramena. Nejdřív jsem si myslel, že je to pes. Dostal jsem strach. Pokusila se mě kousnout. Zachránilo mě, že límec bundy byl tlustý; Na bundě byly stopy po drápech. Když se stáhla, utekl jsem domů. Až když jsem se otočil a podíval se, zjistil jsem, že to není pes, ale rys. Máme tam pramen, tam zůstala. Na hoře jsem se otočil a podíval se – a ona se ke mně znovu vydala, pak jsem šel domů.

Ráno jsem všechno řekla rodičům. Nevěřili tomu: „Musel tam být pes, odkud se v naší oblasti vzal rys?“ A moji přátelé tomu zpočátku nevěřili.

Přečtěte si více
Proč je mrkev bílá? Kulinářský blog

Rys mi nemohl ublížit, jen jsem se bál. Když jsem se otočil, chtěl jsem to vyfotit, ale viděl jsem, že se na mě dívá, bál jsem se a šel domů,“ řekl Pavel.

Pavlův otec Gennadij Porfirjev o tom nikdy předtím neslyšel, takže synovým slovům zpočátku úplně nevěřil.

„Mysleli si, že je to pes. A pak jsme se podívali na jeho stopy ve sněhu a našli na internetu, jak vypadají stopy rysa. Ano, byly to rysí stopy. Jediné, co syna zachránilo, bylo, že bunda byla tlustá. Do rána už tento rys zemřel a byl spálen. Sám jsem to neviděl, jsem nemocný, nechodím ven.

Nyní je lepší nechodit ven za tmy. To se v životě nestalo. Teď je děsivé chodit večer ven. Můj syn posledních pár dní večer nikam nechodí. Sedí tam a diví se, jak je stále nedotčený, a říká, že je dobře, že jeho oblečení bylo tlusté. Ze školy se vrací kolem půl páté, je dobře, že v tu dobu není tma,“ řekl Pavelův otec.

„Zatím nebyly zaznamenány žádné případy útoků rysa na člověka“

Rys je uveden v Červené knize. O této divoké kočce žijící v našem regionu hovořil vedoucí odboru pro ochranu zvířat a rostlin Státního výboru Tatarstánu pro biozdroje Rinat Chispiyakov.

„Zatím nemáme přesné informace o rysech pro letošní rok, sčítání stále probíhá. Rysi nežijí na jednom místě, toulají se. Lze je nalézt spíše v regionech okresů Trans-Kama, Leninogorsk, Almetyevsk, Bugulminsky, Bavlinsky, Cheremshansky, Kukmorsky, Sabinsky, Mamadyshsky, Agryzsky.

Je velmi zvláštní, že napadla člověka, protože jsou většinou velmi tajnůstkářští. Rysi jsou v přírodě velmi těžko k vidění. Zvířata neútočí jen na lidi. Když člověka vidí, většinou se naopak snaží schovat a neukázat se. Koneckonců, lidé jsou hlavním nepřítelem divokých zvířat. V zimě je ze zanechaných stop vidět, že tu žije to či ono zvíře, ale samotné zvíře je dost špatně vidět. Pravda, se vzteklinou zvířata ztrácejí pocit strachu z lidí.

Náš kraj není zalesněný a rysů je u nás velmi málo. Ročně je registrováno asi 40-50 jedinců. Pro získání povolení k odstřelu musí mít jedna farma alespoň deset jedinců. V posledních letech do této kategorie vstoupilo pouze jedno odvětví lesnictví. Žádné takové případy předtím nebyly,“ řekl Rinat Chispiyakov.

Předseda společnosti Tatokhotrylovstvo Ilgam Sadykov poznamenává, že rys není pro člověka nebezpečný.

„V Tatarstánu byli rysi vždy, jejich počet závisí na potravní nabídce v lese. Rysi chytají zajíce, srnce a tetřívka. Na rozdíl od lišky rys nejí myši, takže nárůst populace těchto zvířat svědčí o dobré ekologii lesů ao tom, že je zde hodně volně žijících ptáků.

Hmotnost dospělého rysa je přibližně 15-20 kilogramů. Pro člověka není nebezpečný. V Tatarstánu zatím nebyly zaznamenány žádné případy útoků rysů na lidi. Rysi neloví domácí zvířata, takže je těžké je najít v blízkosti obydlených oblastí,“ řekl Sadykov.

Přečtěte si více
Na téma dne: pohanková dieta a správné východisko z ní.

Jak se zachovat při napadení rysem?

Rysi loví v noci, takže pravděpodobnost, že je potkáte v lese přes den, je podle odborníků velmi nízká.

I když se toto zvíře snaží, aby ho lidé neviděli, existují výjimky – zaútočit může rys nakažený vzteklinou nebo zraněný. Také pokud rys usoudí, že člověk ohrožuje jeho mláďata.

Pokud rys přece jen zaútočí, není třeba před ním utíkat, protože ho může dohnat a zezadu skočit na záda. Zvíře lze zaplašit hlasitým křikem a energickým máváním rukama. Z klusu musíte odejít zády dozadu. Ocitne-li se před divokou kočkou více lidí najednou, není třeba se rozprchnout do stran, musíte ustoupit společně.

V tomto případě je nutné ponechat rysovi únikovou cestu.

Odborníci poznamenávají, že rys se bojí velkých věcí, takže při setkání s ním nemusíte dřepět, je lepší vstát a dokonce zvednout něco do rukou, abyste vypadali ještě větší.

Rys je nejsevernější druh z čeledi koček. Může dorůst až 130 cm na délku a 70 cm na výšku. Srst je hustá, tlapky jsou velké. V zimě jsou jeho tlapky pokryty dlouhou hustou srstí, která mu umožňuje vyhnout se pádu do sněhu. Barva, v závislosti na oblasti stanoviště, od červenohnědé po plavou kouřovou.

Rys obvykle žije v hustých jehličnatých lesích. Podle slavného ruského zoologa a myslivce Michaila Kretschmara není potvrzen jediný případ napadení člověka rysem.

Autor: Leysan Rakhmatullina

Délka těla rysa (Lynx lynx) je 80-130 cm a 70 cm v kohoutku. Typicky má rys velikost velkého psa. Hmotnost dospělých samců je od 18 do 25 kg, velmi zřídka může dosáhnout 30 kg; samice váží v průměru 18 kg. Tělo, jako u všech rysů, je krátké a husté. Na uších jsou dlouhé střapce. Ocas je krátký s „odříznutým“ koncem (20-40 cm). Hlava je malá a zaoblená. Protáhlá srst po stranách tlamy tvoří „fúze“. Tlama je krátká, oči jsou široké, zornice kulaté. K línání dochází dvakrát ročně: na jaře a na podzim. Rysí srst nemá mezi kočkami obdoby – velmi hustá, vysoká, hedvábná. Zvláště dlouhé vlasy na břiše. Břicho je čistě bílé s řídkým tečkováním.

Tlapy jsou velké a v zimě dobře osrstěné, což umožňuje rysovi chodit po sněhu, aniž by propadl. V zimě jim zespodu narůstají dlouhé chlupy a stávají se jako lyže, takže specifické zatížení podpory rysa je několikanásobně menší než u ostatních koček. To spolu s vysokými nohami slouží jako adaptace na pohyb na sypkém, hlubokém sněhu.

Existuje mnoho barevných variací rysa v závislosti na zeměpisné oblasti – od červenohnědé až po plavou kouřovou, s více či méně výraznými skvrnami na hřbetě, bocích a tlapkách. Na břiše je srst obzvláště dlouhá a jemná, ale ne hustá a téměř vždy čistě bílá s řídkými skvrnami. Jižní formy jsou obvykle více červené, jejich srst je kratší a jejich tlapky jsou menší.

Přečtěte si více
Rebarbora. Pěstování, výsadba, péče, fotografie rostliny

Stopa rysa je typicky kočkovitá, bez otisků drápů, zadní nohy jdou přesně ve stopě přední.

Rys je nejsevernější druh z čeledi koček. Ve Skandinávii se vyskytuje i za polárním kruhem. Kdysi byl zcela běžný v celé Evropě, ale do poloviny 20. století byl ve většině zemí střední a západní Evropy vyhuben. Nyní byly provedeny úspěšné pokusy o oživení populace rysa.

V Rusku se rys vyskytuje v hustých, silně neuspořádaných, přerostlých jehličnatých lesích až po Kamčatku a Sachalin, kam pronikl relativně nedávno. Rys se vyskytuje také v Karpatech, na Kavkaze a ve střední Asii. Všude je ho málo.

Rys preferuje husté tmavé jehličnaté lesy a tajgu, i když se vyskytuje v široké škále plantáží, včetně horských lesů; někdy vstupuje do lesostepí a lesní tundry. Velmi dobře šplhá po stromech a skalách a dobře plave. Dobře přežívá také ve sněhu (v polárním kruhu), kde chytá kožešinová zvířata. Skvrnitá srst činí rysa ve dne mezi slunečními paprsky dopadajícími na zem z osvětlených korun stromů neviditelným a za soumraku a za úsvitu se schovává, čímž usnadňuje útok na kořist.

Při nadbytku potravy žije rys usedavě, při nedostatku se toulá. Za den může ujet až 30 kilometrů. Základem jeho stravy jsou bílí zajíci. Neustále také loví tetřevy, drobné hlodavce a méně často drobné kopytníky, jako jsou srnci, pižmové, sika a sobi, a příležitostně napadá kromě lišek, mývalů a dalších drobných zvířat i domácí kočky a psy. Kromě toho rys napadá koroptve, tetřevy, lišky, bobry, drobné hlodavce, mláďata divokých prasat, daňky a losy.

Rys loví za soumraku. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení nikdy neskáče na svou kořist ze stromu, ale dává přednost pozorování zvěře v záloze nebo plížení (to znamená, že se k oběti přiblíží co nejblíže, výhodné pro bleskový hod), schovává se za padlé kmeny , staré pařezy, kameny , někdy sedí na silné vodorovné větvi a pak útočí velkými, až 4 m, skoky. Oběť je pronásledována na vzdálenost ne větší než 60–80 m, poté jí dojde pára. Po přiblížení na vzdálenost asi 10-15 metrů jej rys pokryje několika skoky dlouhými 2-3 metry. Pokud je útok okamžitě neúspěšný, lovkyně provede ještě tucet kratších skoků do únosu, který nejčastěji končí v ničem. Rys, který se vrhl na velkou kořist, zarývá drápy do přední části těla a zuby mu trápí krk nebo hrdlo. Oběť, poblázněná bolestí, na sobě nějakou dobu dravce táhne, dokud nepadne ze zasazených ran. Je také známo, že rys hubí lišky a kuny, i když není nouze o potravu. Sní trochu jídla najednou a zbytek schová na odlehlém místě nebo zahrabe do sněhu.

Obvykle dospělé zvíře uloví a sežere zajíce jednou za 2-4 dny. Rys usmrceného srnce zabíjí za 3-4 dny, uloveného jelena sika až týden a půl. Dobře živený rys může zůstat se zajícem i několik dní, dokud ho úplně nesežere, aby neplýtval energií na nový lov. Nespotřebované zbytky kořisti zahrabává do sněhu nebo země. Dělá to ale tak lajdácky, že jí zásoby velmi rychle odebírají menší dravci – sobol, lasička. Rosomák také následuje rysa, jako úspěšnějšího lovce, a občas ho od čerstvě ulovené kořisti odežene. Rys sám často pronásleduje lišky a brání jim v lovu v jejich revíru.

Přečtěte si více
Aplikace dusitanové soli v technologii masných výrobků - Alma-VEKO

Přes veškerou opatrnost se rys lidí příliš nebojí. Žije v jimi vytvořených sekundárních lesích, mladých lesích, ve starých těžebních plochách a vypálených plochách; a v dobách katastrofy se dostává do vesnic a dokonce i do měst. Rys obvykle na člověka neútočí, ale pokud je zraněn, stává se nebezpečným a způsobuje člověku vážná zranění svými zuby a drápy.

Rysi jsou považováni za škodlivé predátory, ale v přírodě plní stejnou roli jako vlci: ničí především nemocné, slabé a podřadné jedince mezi zvířaty tajgy.

Rysova říje je v březnu a v tuto dobu rysi, obvykle tiší, vydávají hlasité skřeky, vrní a hlasité mňoukání. Mimo období rozmnožování vede rys samotářský způsob života. Během říje od února do března několik samců sleduje samici a zuřivě mezi sebou bojují. Když se potkají, rysi, kteří vytvořili pářící se pár, provedou pozdravný rituál – po přičichnutí k nosu si stoupnou naproti a začnou si narážet na hlavu. Přátelská náklonnost mezi rysy se projevuje vzájemným olizováním srsti.

Březost u žen trvá 63-70 dní. Ve vrhu jsou obvykle 2-3 (velmi zřídka 4-5) mláďat rysa hluchého a slepého; jejich útočištěm je doupě pod vyvrácenými kořeny padlého stromu, díra, hliněná jeskyně, v nízké prohlubni nebo mezi větrnými štěrbinami, skalní štěrbina. Hmotnost novorozenců je 250-300 g. Rysím mláďatům se oči otevírají 12. den. V jednom měsíci matka začíná krmit koťata pevnou stravou. Oba rodiče se podílejí na výchově koťat. Odrostlá rysí mláďata loví společně s dospělými až do další hnízdní sezóny a poté přecházejí do samostatné existence a žijí sama. Samice pohlavně dospívají ve 21 měsících, samci ve 33 měsících. Předpokládaná délka života je 15-20 let.

Obchodní hodnota rysa je malá (používá se kožešina). Jako mnoho predátorů hraje důležitou selekční roli v lesních biocenózách. Pouze v mysliveckých chovech, kde se chovají srnci, jeleni sika, bažanti, je jeho přítomnost nežádoucí. Rysí srst je vynikající: hustá, hedvábná a vysoká. Délka chlupů na zádech dosahuje 5 centimetrů a na břiše – 7 centimetrů, pod nimiž je bohatá měkká podsada. Barva kůže se liší od načervenalých až po namodralé tóny se skvrnitým vzorem. Rysí srst byla vždy vysoce ceněna. Od 1950. let 1958. století se jeho ceny na mezinárodním trhu začaly zvyšovat nebývalou rychlostí. Na aukci kožešin v Leningradu v roce 73 tak nejlepší rysí kůže vynesly 1973 dolarů, v roce 660 1977 dolarů a v roce 1300 XNUMX XNUMX dolarů. Vysvětluje to móda, která po desetiletí přetrvává (což je samo o sobě velmi vzácné) pro dlouhosrsté kožešiny, mezi nimiž se na prvním místě umístila rysí kožešina.

Přestože je rysí maso, podobně jako telecí, křehké a chutné, podle zavedené tradice není zvykem (jako maso každého dravce obecně). Zajímavostí je, že ve starověké Rusi bylo rysí maso proslulé svou vysokou kvalitou a podávalo se jako pochoutka při bojarských a knížecích hostinách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button